China heeft voor de komende vijftig jaar zo'n 3 miljoen hectare land gehuurd van Oekraïne, wat neerkomt op circa 5 procent van het totale oppervlakte van de voormalige Sovjetrepubliek. 

Dat meldt dinsdag de website van Radio Free Europe, dat zich baseert op Chinese media.

China wil het land gebruiken voor landbouw en veeteelt om de bevolking van het eigen land te kunnen voeden. Oekraïne kan met de overeenkomst jaarlijkse inkomsten tegemoet zien van circa 2,6 miljard dollar, ruim 1,9 miljard euro.

Het lease-akkoord is gesloten tussen de Chinese XPCC, een instantie die zich onder meer bezighoudt met infrastructurele projecten en de uitbreiding van landbouwgebieden, en de Oekraïense overheidslandbouwonderneming KSG Agro.

Export

Eerder deze maand meldden Oekraïense media dat Kiev en Peking dit jaar nog akkoord zullen sluiten voor de export van Oekraïens graan en sojabonen naar China. Daarnaast gaan de twee landen samenwerken op het gebied van visserij en infrastructurele projecten in het zuiden van Oekraïne.

China heeft al met andere landen, onder meer Argentinië en Brazilië, vergelijkbare akkoorden gesloten waarbij de Chinezen grote stukken land huren om eigen gewassen te verbouwen.

In China woont ongeveer een vijfde van de wereldbevolking, terwijl het beschikt over slechts 9 procent van het landbouwgebied in de wereld.