SCHIPHOL - Het bod dat de luchthaven Schiphol heeft uitgebracht op een controlerend belang in de Belgische luchthaven Zaventem is afgewezen. Schiphol is door de aandeelhouders, waaronder de Belgische Staat, afgewezen als mogelijke overnemer.

"De aandeelhouders van Zaventem hebben ons uit prijs- en concurrentieoverwegingen niet op de shortlist geplaatst", zo liet een woordvoerster van Schiphol dinsdag weten. Schiphol onthoudt zich verder van commentaar.

Ook ING, dat de verkoop van het Belgische staatsbelang begeleidt, wilde niets loslaten over de kwestie. Het is onbekend welke partijen wel een kans maken op de luchthaven Zaventem.

Geen interesse

Maandag liet ook Fraport, de exploitant van de luchthaven Frankfurt, weten geen interesse meer te hebben in Zaventem. Eerder haakte Aeroports de Paris al af vanwege de problemen met de ingestortte terminal op de luchthaven Charles de Gaulle.

Het gaat om een belang van 70 procent in de Brussel International Airport Corporation (BIAC), het bedrijf dat de luchthaven Zaventem beheert. De verwachting is dat de Belgische overheid haar huidige belang van 63 procent in BIAC terugbrengt tot procent.

Macquarie

Half juni maakte het Australische Macquarie Airports (MAp) bekend dat het, net als Schiphol, een niet-bindend bod had uitgebracht op BIAC. MAp is onderdeel van de Macquarie Bank, het bedrijf heeft aandelen in luchthavens van Rome Fiumicino, Sydney, Bristol en Birmingham. Het is onbekend of Macquarie wel is toegelaten tot het gezelschap van kandidaat-kopers.

Naast Macquarie circuleert ook de naam de Franse industriële groep Vinci. De kandidaat-kopers die door ING worden toegelaten tot de volgende ronde zullen de komende tijd de boeken van BIAC in mogen zien. Bindende biedingen worden pas in september verwacht.