AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn de week in het rood begonnen. De situatie in het Midden-Oosten maakte de beleggers nog altijd kopschuw. De ontwikkelingen daar hadden extra invloed, doordat er niet veel ander nieuws was dat voor bewegingen op de beurzen kon zorgen. De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond na een ochtend handel 0,6 procent lager op 514,23.


Bekijk video

Alle ogen zijn maandag gericht op Ahold. Na de koersval van vorige week, toen het aandeel in drie dagen meer dan 10 procent inleverde, geeft het supermarktconcern maandagmiddag een telefonische persconferentie om de ontwikkelingen uit te leggen.

Ahold

Maandag stond Ahold na een ochtend handel bovenaan de lijst van belangrijkste fondsen met een heel bescheiden winst van 0,7 procent. "Analisten zitten duidelijk op de wip", aldus een handelaar. "Ze laten hun mening duidelijk afhangen van de uitleg."

Onder de grootste dalers bevonden zich onder meer financiële waarden als Aegon en ING, beide met een verlies van 1,5 procent. De banken waren elders in Europa ook lager. Op de Duitse beurs was BHV Gruppe 3,5 procent lager door bezorgdheid over de leningen die de bank heeft uitstaan aan KirchGruppe, dat maandag uitstel van betaling aanvroeg voor zijn kernactiviteiten. Ook 3,5 procent verlies was er voor de op een na grootste bank van Spanje, BBVA. Twee topmensen zijn vorig jaar ontslagen en nu gaan er berichten dat er geheime rekeningen in het spel waren.

ASML

Chipmachinemaker ASML maakte voorbeurs bekend de tegenaanval te kiezen in de octrooistrijd met Nikon. Dat deed beleggers weinig. Het aandeel zakte 1,4 procent. "Het is net een voetbalwedstrijd waarin dan weer de een en dan weer de ander balbezit heeft. Kinderspel", aldus de handelaar.

De daling was volgens hem toe te schrijven aan het lagere slot van de Nasdaq-index vrijdag. Naast ASML moesten ook Philips (min ,6 procent) en KPNQwest (min 3,4) meer dan gemiddeld inleveren. Onder de middelgrote fondsen was het eveneens rustig.

Lijstaanvoerder was IHC Caland met een plus van 1,6 procent. Het Schiedamse bedrijf presenteert maandagmiddag de definitieve cijfers.

In Londen stond het koersgemiddelde rond het middaguur 0,45 procent in de min. Voor Parijs was er een daling van 0,3 procent weggelegd, terwijl de beurs in Frankfurt 0,5 procent lager stond.

Vivendi Universal

Opvallend was in Parijs de koersdaling van Vivendi Universal. Dit mediaconcern ging met 2,8 procent omlaag door geruchten dat Philips zijn belang van 3,5 procent kwijt wil. Philips ontkende dat en Vivendi verkleinde het verlies tot 1,3 procent. In Londen kwam BT (voorheen British Telecom) er bekaaid af met een koersdaling van ,75 procent, nadat topman Ben Verwaayen zijn nieuwe strategie had ontvouwd.

Euro

De euro deed rond het middaguur 0,8770 dollar en was daarmee niet veranderd ten opzichte van de koers van eerder op de dag. Ook tegenover het pond sterling stond de Europese valuta onveranderd, op 0,6120.