AMSTERDAM - Het technologieconcern Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 616 miljoen euro. Dat is het hoogste kwartaalresultaat sinds 2000, het jaar waarover de onderneming destijds een recordwinst rapporteerde. In het tweede kwartaal van 2003 behaalde Philips een veel lagere winst van 42 miljoen euro.

In 2000, het jaar waarin de internethype op een hoogtepunt belandde, schreef Philips in het laatste kwartaal een megawinst van ruim 2 miljard euro in de boeken. Vervolgens sloeg de malaise in de telecom- en computersector keihard toe. In de afgelopen jaren moest Philips de weg naar boven bevechten door fors te saneren. Sinds het tweede kwartaal van 2003 presenteerde het concern steeds betere winstcijfers.

Meer omzet

De dinsdag gepubliceerde winst over het tweede kwartaal van dit jaar is hoger dan de meeste analisten hadden verwacht. Philips boekte ook meer omzet. De opbrengst uit verkopen steeg met 11 procent naar bijna 7,3 miljard euro. Zonder het effect van de zwakke dollar was de omzetgroei uitgekomen op 14 procent. Het operationele resultaat kwam uit op een winst van 356 miljoen euro tegen een verlies van 26 miljoen euro in het tweede kwartaal van .

Daarmee kwam Philips ook uit op betere halfjaarcijfers. In de eerste helft van 2004 realiseerde het concern 13,91 miljard euro omzet, een stijging van 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het nettoresultaat sloeg om van 27 miljoen euro verlies naar een winst van 1,16 miljard euro.

Geen concrete winstverwachting

Volgens bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee tonen de cijfers aan dat Philips "duidelijk op weg is naar duurzame winstgevendheid en groei". De topman gaf geen concrete winstverwachting, maar voor de tweede helft van dit jaar rekent hij op "verdere groei in omzet en inkomsten in onze divisies".

Philips telt vijf divisies, die zich bezighouden met consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur en lichamelijke verzorging, verlichting, computerchips en medische systemen.

Philips sluit dit jaar "natuurlijk" af met winst, stelde financieel directeur Jan Hommen. Hij verwacht dat de nominale omzetgroei, inclusief dollareffect, uitkomt op 7 à 8 procent. Van tot en met 2002 draaide Philips een omzet van ruim 30 miljard euro. Hommen denkt dat het bedrijf de 30-miljard-grens dit jaar opnieuw kan passeren.

Sterke groei

Drie van de vijf divisies sloten het tweede kwartaal af met een hogere omzet. Consumentenelektronica, de grootste divisie, rapporteerde een sterke groei van 16 procent tot 2,28 miljard euro.

Het bedrijfsonderdeel had onder meer profijt van de almaar groeiende vraag naar platte lcd- en plasmatelevisies. De verlichtingdivisie zag haar omzet met 4 procent toenemen tot ruim 1 miljard euro. De chipdivisie profiteerde van de grote vraag naar halfgeleiders en groeide 27 procent tot ruim 1,41 miljard euro.

Kleisterlee verwacht in het derde kwartaal een lage omzetgroei van tot 4 procent om over heel 2004 op 28 à 29 procent uit te komen.

Huishoudelijke apparatuur

De omzet van de divisie huishoudelijke apparatuur en persoonlijke verzorging bleef steken op 456 miljoen euro. Zonder wisselkoerseffecten was er sprake van een omzetgroei van 2 procent, onder meer gedreven door de populariteit van het koffiezetsysteem Senseo. De zwakke dollar 'kostte' medische systemen een omzetgroei van 3 procent, waardoor deze divisie als enige een daling moest rapporteren. De omzet kwam 1 procent lager uit op 1,42 miljard euro.

Bij de overige inkomstenbronnen sprong LG.Philips LCD eruit. Deze producent van platte lcd-schermen voor tv's en computers is een gezamenlijke onderneming van Philips en het Zuid-Koreaanse LG Electronics. Het bedrijf, dat binnenkort een beursnotering krijgt, droeg 251 miljoen euro bij aan Philips' winst.