De veiling van de Pier van Scheveningen is afgeblazen. Er waren geen deelnemers voor de veiling, liet curator Marc Udink vrijdag weten.

Volgens hem hadden zich uiteindelijk tien serieuze partijen gemeld voor de op 24 september gepland staande veiling, maar zij haakten allen af. De potentiële kopers konden in een aantal gevallen hun financiering niet rond krijgen, weet Udink.

''Er was iemand die de Pier met behulp van 'crowdfunding' wilde bekostigen. Dat is niet gelukt. Het zijn momenteel economisch slechte tijden.''

Geïnteresseerden hadden tot vrijdag 16.00 uur de tijd om zich als bieders bij de notaris te laten registreren. Er kwam niemand opdagen.

100 belangstellenden

Eerder had Udink nog laten doorschemeren dat er ten minste 100 belangstellenden waren voor de veiling. Hij plaatste tevens wereldwijd advertenties voor het evenement in toonaangevende kranten, onder meer in de Moscow Times en The Financial Times.

De curator prikt waarschijnlijk geen nieuwe datum om de Pier onder de hamer te laten gaan. Hij zegt nu door middel van een-op-eengesprekken te gaan proberen alsnog tot een verkoop van het markante bouwwerk te komen.

''Ik dacht eerst: de Pier is van ons allemaal. Daarom moet hij geveild worden, zodat iedereen kan meedingen. Maar blijkbaar willen mensen dat niet. Nu worden het dus achterkamertjesgesprekken.''

Udink verwijt de lokale politiek in Den Haag wel dat die zich niet meer voor de verkoop van de Pier heeft ingezet. ''Een gemeenteraadslid wilde geld inzamelen om de Pier te kopen. Ik heb hem niet gezien'', aldus de curator.

Faillissement

De vorige eigenaar van de Pier, Van der Valk, had begin dit jaar het faillissement aangevraagd. Volgens het horecaconcern dat een restaurant en een casino op het bouwwerk exploiteerde, was de Pier niet rendabel te krijgen.

Van der Valk kocht de Pier in 1991 voor een symbolisch bedrag van een gulden (0,45 eurocent), maar heeft er daarna omgerekend wel zo'n twintig miljoen euro ingestoken.