Buitenlanders die minimaal 1,25 miljoen euro in het Nederlands bedrijfsleven investeren, kunnen vanaf 1 oktober van dit jaar makkelijker een tijdelijke verblijfsvergunning voor ons land krijgen.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). Staatssecretaris Fred Teeven denkt dat zij een impuls kunnen geven aan de Nederlandse economie.

Het Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, gaat eerst bezien of de investering naar een bedrijf gaat dat toegevoegde waarde heeft voor de Nederlandse economie, aldus het departement.

Om misbruik te voorkomen, zal de herkomst van het vermogen worden getoetst. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat de regeling wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld.

 "Dit gaat niet om een rijke Chinees die een huis van 1,5 miljoen euro koopt in Wassenaar. Je moet bijvoorbeeld denken aan kleine IT-bedrijvenm die langere tijd hier blijven", aldus staatssecretaris Teeven.

Ook wordt nagegaan of een vreemdeling een gevaar is voor de openbare orde of de nationale veiligheid, want dan is hij of zij natuurlijk ook niet welkom, ondanks een dikke spaarpot.

Voorwaarden

De verblijfsvergunning zal in eerste instantie voor de duur van één jaar aan de persoon worden afgegeven, zodat bij verzoek om verlenging opnieuw kan worden getoetst of hij nog steeds aan de voorwaarden van de regeling voldoet.

Zo moeten het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt een 'toegevoegde waarde' hebben, werkgelegenheid creëren en een 'duurzaam karakter' hebben. 

Volgens Teeven zullen tientallen en misschien wel honderden rijke buitenlanders gebruik gaan maken van de regeling.

Voor Nederland is het de eerste regeling voor "rijkere buitenlanders", aldus een woordvoerster  van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Canada, de VS, Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland hebben ook al dergelijke regelingen voor vreemdeling-miljonairs.

Lees meer ondernemersnieuws op NUzakelijk