LONDEN - De kosten en de schulden gaan omlaag bij het Britse telcomconcern BT, voorheen British Telecom. Ook het voornemen om jaarlijks 5000 à 6000 banen te schrappen, blijft overeind. Dit heeft Ben Verwaayen, sinds januari topman bij het concern, maandag gezegd.

Kort na zijn aantreden in januari, liet de Nederlandse topman weten een nieuwe strategie op te zullen stellen. De beleggers zitten daar om te springen, want de koers van het aandeel BT staat op het niveau van tien jaar geleden. Maandag steeg de koers kort na Verwaayens uitspraken met 1,5 procent.

Analisten vonden die koersstijging aan de kleine kant, maar ze waren daar niet verbaasd over. De plannen van BT's topman bevatten volgens hen geen verrassing, omdat het mereneel ervan in de loop van de tijd al naar buiten was gekomen.

Verwaayen mikt op een stijging van de winst per aandeel van 25 procent. Jaarlijks moeten de kosten omlaag met 375 miljoen pond sterling (612 miljoen euro). De schulden, voor veel telecomconcerns een vrijwel niet te torsen last, moeten in 2004/2005 onder de 10 miljard pond uitkomen. Die schulden, vorig jaar ongeveer gehalveerd, bedragen nu 13,6 miljard pond (22 miljard euro).