De werkloosheid in Nederland is in augustus gedaald naar 8,6 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In juli kwam de werkloosheid nog uit op 8,7 procent. 

De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid nam in augustus 2013 af en kwam uit op 683 duizend personen.

De werkloosheid daalde met elfduizend personen. De afname kwam vrijwel volledig voor rekening van jongeren. "Dit is een seizoenseffect", verklaart econoom Senne Janssen van het CBS tegenover NU.nl.

"In juni en juli loopt de jeugdwerkloosheid doorgaans op, in augustus daalt deze weer. Dat effect was dit jaar sterker dan anders, vanwege het prachtige weer in augustus. De terrassen zaten vol, waardoor jongeren makkelijker een bijbaan in de horeca vonden."

"Wat ook meespeelt is dat minder jongeren zich aanboden op de arbeidsmarkt, vanwege de geringe kans die ze zichzelf geven. Ze gaan liever studeren. We zien dan ook dat het aantal inschrijvingen aan HBO's en universiteiten gestegen is."

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Voortdurende stijging 

De afname volgt op een vrijwel voortdurende stijging van de werkloosheid in de afgelopen twee jaar. Gedurende de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld achtduizend werklozen per maand bij. 

"Dat is positief nieuws", licht Janssen toe. "Het tempo van de stijging van de werkloosheid lag aan het begin van het jaar nog op twintigduizend personen per maand, nu is dat dus gedaald naar achtduizend per maand. Toch is er weinig wat duidt op een echte omslag en is er zeker nog geen reden om de bloemetjes buiten te zetten."

Volgens de internationale definitie kwam de werkloosheid in Nederland in augustus uit op 7 procent van de beroepsbevolking. In juli was dat eveneens 7 procent.

WW-uitkeringen

Augustus telde 399 duizend lopende WW-uitkeringen, 1 procent meer dan in juli en 31 procent meer dan een jaar geleden. Er werden 54 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt en 50 duizend uitkeringen beëindigd. 

Volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) bleek eerder deze week, vooruitlopend op Prinsjesdag, dat de werkloosheid volgend jaar volgens de definitie van het CBS naar 9,25 procent zal stijgen. 

Volgens de internationale definitie, die wordt gehanteerd door het CPB zelf en de OESO, komt in 2014 7,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk te zitten. 

Bekijk hieronder het percentage ww-uitkeringen per gemeente (voor mobiel, klik hier):

Blij

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt in een reactie op de cijfers dat hij blij is "met iedere daling van de werkloosheid en met iedereen die een baan vindt".

Hij waarschuwt tegelijk dat er nog te veel mensen aan de kant staan. "We zijn nog niet uit de crisis. De komende tijd zetten we alles op alles om mensen aan het werk te houden en te krijgen."

Mirjam Sterk, ambassadeur van de jeugdwerkloosheid, toont zich verheugd dat ook de werkloosheid onder jongeren is gedaald. "Maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Er zijn nog te veel jongeren zonder baan. Ik roep bedrijven op om in deze tijden te blijven investeren in jongeren en ik roep jongeren op niet op de bank te gaan wachten op hun droombaan, maar om werkervaring op te doen en hun netwerk op te bouwen."

Vijf vragen over werkloosheid