Door de aanhoudende krimp van de bouw in Nederland wijken bouwvakkers steeds vaker uit naar buurlanden België en Duitsland. 

Daar liggen volgens het economische bureau van ING volop kansen, al is succes ''zeker niet verzekerd'', schrijft de bank in een donderdag verschenen sectoronderzoek.

De bouwproductie in Duitsland bedraagt bijna 280 miljard euro, ruim vier keer groter dan in Nederland. In de dichtbij Nederland gelegen Länder Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Plats en Saarland komt de gezamenlijke productie uit op bijna 80 miljard.

''Grote gebieden hiervan liggen op minder dan twee uur rijden van de Nederlandse grens'', aldus ING.

In België is de bouwsector in grootte bijna 60 procent van de Nederlandse markt. Vooral in de dicht bij Nederland gelegen Vlaamse provincies wordt volgens ING veel gebouwd.

Woningen

De bank voorziet dat de groei over de grens voorlopig wel zal aanhouden, vooral door een stijgend aantal huishoudens. Daardoor moeten er veel nieuwe woningen worden gebouwd.

''Maar hoge bouwkosten van Nederlandse bouwbedrijven maken de concurrentiepositie op prijs in vergelijking met vooral Duitsland wel zwak'', stelt de bank. Gemiddeld zijn Duitse bouwbedrijven 15 procent goedkoper dan Nederlandse. Ten opzichte van België zijn de Nederlandse bouwvakkers nauwelijks duurder, slechts 2 procent.

Ook bij de buurlanden is de concurrentie volgens ING hevig, maar wel minder dan momenteel in Nederland het geval is.