VELDHOVEN - ASML zoekt naar wegen om zijn klanten sneller van nieuwe chipmachines te voorzien. De fabrikant overweegt hen opties te bieden op de levering van de apparatuur, waardoor de productietijd afneemt. Nu kan de tijd tussen de ontvangst van een order en de levering nog oplopen tot negen maanden.

Het Veldhovense bedrijf, dat woensdag zijn halfjaarcijfers presenteert, speelt met de gedachte om klanten een voorschot te laten betalen. Vervolgens garandeert ASML dat de machine eerder klaar is. Een woordvoerster van ASML benadrukte maandag dat het plan nog in een pril stadium verkeert. "We moeten dit nog bediscussiëren met onze klanten."

De lange productietijd van chipmachines vereist dat fabrikanten de vraag naar chips vooraf goed moeten inschatten. Als er sprake is van minder vraag kunnen zij hun bestellingen bij AMSL afblazen, waarna de onderneming met dure voorraden blijft zitten. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de gemiddelde verkoopprijs van een chipmachine, afhankelijk van het type, grofweg tussen de 7,5 en 9 miljoen euro.