De bezuinigingen van het kabinet op infrastructuur zijn onverantwoord en leiden tot ernstig achterstallig onderhoud. Automobilisten gaan dit merken aan de gaten die in de Nederlandse wegen zullen ontstaan en bruggen die worden afgesloten. 

Daarvoor heeft Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, dinsdag gewaarschuwd op BNR Nieuwsradio. Ook dreigen volgens hem kapotte leidingen en "niet functionerende wissels".

''In een tijd van oplopende werkloosheid is het onverantwoord om te bezuinigen op infrastructuur’’, aldus Verhagen, sinds juli voorman van de brancheorganisatie. Volgens hem kunnen er met relatief weinig geld duizenden banen worden gecreëerd in zijn sector.

BTW

Dat kan door de startersleningen te verruimen met 50 miljoen euro en gemeentelijke belemmeringen weg te nemen. Ook een verlenging van de btw-verlaging voor verbouwingen tot 2015 kan volgens Verhagen banen opleveren.

In de plannen van het kabinet gaat de verlaagde btw bij verbouwingen per 1 maart weer terug van 6 procent naar 21 procent. Bouwend Nederland wil dat het lage tarief wordt verlengd tot 31 december 2014.

"Dat geeft heel veel woningeigenaren en corporaties de mogelijkheid om hun woningen te verbouwen, renoveren en vooral energiezuiniger te maken - prachtig in lijn met het SER Energieakkoord", stelt Verhagen.

De krimpende bouwsector maakt Nederland intussen tot "het lachertje van Europa, terwijl er geld genoeg is om mee te investeren in bouw en infra", aldus de voormalige minister van Economische Zaken.

Zie ook: Dossier Prinsjesdag