De verkoop van woningen is vorige maand met 19 procent gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9977 verkochte woningen, tegen 8384 een jaar eerder.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers. Vergeleken met juli is er sprake van een lichte stijging van 3,3 procent.

Behalve dat de huizenverkopen verder aantrokken, nam ook het aantal gedwongen huizenverkopen vorige maand verder af.

In augustus vonden volgens het Kadaster in totaal 95 executieveilingen plaats, 44,1 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Kadaster . Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Optimisme

Makelaars lieten begin deze maand al weten dat de eerder ingezette stijgende lijn in de woningverkopen zich in augustus in stevig tempo heeft voortgezet. ''Het gaat een stuk beter. Het aantal bezichtigingen en verkopen neemt duidelijk toe. Er is veel meer optimisme in de markt'', zei een woordvoerder van makelaarsorganisatie NVM.

De makelaars baseren zich voor hun cijfers altijd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend.

Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen pas later, wanneer de notaris deze laat inschrijven. Dat is dus het moment van eigendomsoverdracht, waarop de koper eigenaar van de woning wordt.

Vrijstaande huizen

Vooral vrijstaande huizen werden meer verkocht dan in augustus 2012 (stijging met 28,6 procent), maar bij alle woningtypes is sprake van een plus in de verkoop, aldus het Kadaster. Bij appartementen is de stijging met 9,2 procent het kleinst. 

Ook ten opzichte van de voorgaande maand, juli 2013, lieten de verkopen van alle woningtypen een plus zien. Hier was de grootste stijging te zien bij hoekwoningen en de kleinste bij appartementen. 

Ten opzichte van een jaar eerder is de woningverkoop in alle provincies toegenomen. In Zeeland steeg het aantal huizen dat van eigenaar wisselde het meest, met 31,8 procent. Friesland bleef met 2,7 procent wat achter.

Hoe de huizenprijzen zich vorige maand hebben ontwikkeld is nog niet bekend. Die cijfers maken het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl