VOORBURG - De Nederlandse industrie heeft in februari 6 procent minder omzet behaald dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit voor een groot deel veroorzaakt door lagere afzetprijzen. Het CBS raamde die daling maandag op bijna 4,5 procent.
Centraal Bureau voor de Statistiek

Vooral op de binnenlandse markt had de industrie het zwaar. Daar daalde de omzet 8 procent, in de exportmarkten gemiddeld 4 procent. De industrie heeft sinds afgelopen najaar al te maken met een verminderde omzet. De belangrijkste oorzaak is de wereldwijde economische neergang. Vooral november en december waren slechte maanden.

Het CBS signaleert nu enig herstel. De afgelopen twee maanden was de daling (5 procent) in ieder geval minder sterk dan de 8 procent in het tijdsbestek november-december. Ook wijst het CBS op een gelijkgebleven producentenvertrouwen in februari en de algemene verwachting van ondernemingen dat de komende maanden de bedrijvigheid zal aantrekken.

Februari was vooral een slechte maand voor de aardolie- en de chemische industrie. Die boekte een omzetdaling van 10 procent. Eenzelfde afname was te zien bij de metaal-, elektrotechnische en transportsector. Ook de kledingindustrie en de hout- en bouwtoeleveranciers hadden het zwaar met een gemiddelde daling van procent.

Enkele sectoren boekten meer omzet. Dit gold onder meer voor de mediasector en voor de voedings- en genotmiddelenindustrie.