'Investeringen verzekeraars nauwelijks duurzaam'

Verzekeraars houden bij hun investeringen maar nauwelijks rekening met duurzaamheid. Ook mensenrechten tellen bij de meeste verzekeraars nauwelijks mee bij hun investeringsbeleid.

Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Eerlijke Verzekeringswijzer, die de tien grootste levensverzekeraars in Nederland voor het eerst langs de meetlat legde.

De meeste verzekeraars hebben nauwelijks tot geen beleid op het gebied van klimaatverandering, gezondheid, natuur en dierenwelzijn.

Voor beleid op mensenrechten scoren slechts twee verzekeraars 'goed', de rest behaalt als beoordeling 'zeer slecht' tot 'onvoldoende'.

"Als bedrijf heb je rekening te houden met internationale standaarden", verklaart een woordvoerder van Amnesty International. "Wij hopen dat met het oog hierop het beleid van bedrijven wordt aangescherpt."

Lange termijn

Het onderzoek richt zich op levensverzekeraars omdat zij langetermijnbeleggingen doen en als aandeelhouder invloed kunnen uitoefenen op de bedrijven waarin zij investeren. Onderzocht zijn ING, Achmea, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Aegon, Allianz, APG, Legal&General en Generali.

Meerdere verzekeraars scoren wel goed op het thema arbeidsrechten. Zo haalt ING een 9 op dit vlak. ASR haalt een 9 voor zijn beleid op het gebied van wapens.

"We nemen dit ter harte", zo reageert een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. "Maar dit onderzoek kan de indruk wekken dat er door verzekeraars niets aan duurzaamheid gedaan wordt en dat is absoluut niet zo."

"Zo hebben we bijvoorbeeld de Code Duurzaam Beleggen en zijn het Verbond en ook een aantal grote verzekeraars aangesloten bij het project PSI, een afkorting van Principles for Sustainable Insurance."

"Je kunt jezelf altijd verbeteren, maar er is sprake van een stijgende lijn. In dit onderzoek is bovendien alleen onderzoek gedaan naar openbare bronnen, maar soms gebeurt er bij verzekeraars meer dan op hun site staat."

Aanscherpingen

De initiatiefnemers zijn ook verantwoordelijk voor de in 2009 gelanceerde Eerlijke Bankwijzer. "Hierdoor is al behoorlijk wat veranderd, er zijn al ruim 100 aanscherpingen geweest in het beleid van banken", aldus de persvoorlichter van Amnesty International.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en Milieudefensie.

Lees meer duurzaam nieuws op NUzakelijk.nl

Lees meer over:
Tip de redactie