MOSKOU - Het noodlijdende Russische olieconcern Yukos heeft de regering 7,5 miljard dollar geboden, te betalen over drie jaar. Met dit bod wil het olieconcern aan de claim van de overheid tegemoetkomen. Dat meldt Interfax zondag.

Volgens het Russische persbureau deed directeur Steven Theede afgelopen donderdag het bod in een brief aan de regering. Theede bood aan om de komende drie jaar 2,5 miljard dollar per jaar te betalen. Als onderpand werd het belang van 35 procent aangeboden in de kleinere branchegenoot Sibneft. Dit onderpand is ongeveer 4,7 miljard dollar waard.

Het aanbod volgt een dag nadat Yukos een betaling van 3,4 miljard dollar voor achterstallig belastingeld over 2000 uiterlijk had moeten voldoen. Yukos ruziet al maanden met de overheid over achterstallige belastingen uit 2000 en 2001. De overheid zegt nog ongeveer 7 miljard dollar tegoed te hebben. Yukos liet eerder weten dat deze claim het einde van het bedrijf kan betekenen.

De autoriteiten maken al sinds eind vorig jaar jacht op het concern. De voormalige topman Michail Chodorkovski werd eind oktober gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking. Hij zit nog altijd vast. Zijn proces is vorige maand begonnen.

Het conflict heeft volgens velen een politieke achtergrond. Chodorkovski steunde vorig jaar tegenstanders van president Poetin. Hij schond daarmee de stilzwijgende afspraak tussen Poetin en de top van het bedrijfsleven om politiek en zaken strikt gescheiden te houden.

De olieproductie van Yukos vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de totale Russische productie.