Slachtoffers van de rampen in kledingfabrieken in Bangladesh krijgen extra hulp van kledingfabrikanten. Bedrijven als C&A en Primark beloofden op een bijeenkomst in Zwitserland getroffen textielarbeiders extra te gaan compenseren.

Zo trekt C&A ongeveer een miljoen euro uit voor overlevenden van de grote brand die woedde in de fabriek Tazreen Fashions in Dhaka.

Daarbij kwamen 112 mensen om het leven. Het kledingbedrijf gebruikt het geld naar eigen zeggen om te voorzien in de langetermijnbehoeftes van slachtoffers van de brand.

Primark liet weten de slachtoffers van de ramp in het Rana Plaza Complex te hulp te schieten. Daar kwamen ongeveer 1.100 mensen om het leven toen het complex van kledingfabriekjes instortte. Primark gaat tijdelijk salarissen betalen aan de fabriekswerkers, maar wil niet zeggen wat voor bedrag daarmee gemoeid is.

Het bedrijf trok eerder ook al geld uit voor voedselhulp en betalingen aan slachtoffers. Dat kost Primark omgerekend ongeveer 750.000 euro.

Uithaal

Het kledingbedrijf haalde in een verklaring uit naar bedrijven die niet meebetaalden aan de hulp: ''Er zijn maar negen kledingmerken vertegenwoordigd op deze bijeenkomst in Genève. Zo'n 28 merken lieten zich bevoorraden door de fabrieken op Rana Plaza.''

De aanwezige kledingbedrijven spraken in Zwitserland over compensatieregelingen voor de slachtoffers van de verschillende rampen. Eerder beklaagde ook de vakbond achter de bijeenkomst, IndustriALL, zich over het wegblijven van grote bedrijven, zoals Walmart, Benetton en Mango.