De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft donderdag de namen bekendgemaakt van 71 malafide huizenhandelaren die eerder dit jaar werden beboet voor het maken van verboden prijsafspraken bij executieveilingen.

Zij kregen in januari boetes van in totaal meer dan 6 miljoen euro voor het duperen van huizenbezitters bij de gedwongen verkoop van hun woning.

De betrokken handelaren probeerden via een procedure te voorkomen dat hun namen zouden worden gepubliceerd, maar dit verzoek werd door de rechter afgewezen. De namen van de handelaren staan nu op de site van de ACM. Consumenten die gedupeerd denken te zijn, kunnen zich op de hoogte laten houden via de Consumentenbond.

De handelaren hielden de prijzen van huizen bij executieveilingen kunstmatig laag om er daarna op een zogeheten naveiling extra aan te kunnen verdienen. Tussen juni 2000 en november 2009 zijn in Nederland mogelijk zo'n 2400 woningbezitters gedupeerd, doordat hun huis uiteindelijk duizenden euro's meer opleverde dan er op de executieveiling voor is betaald.

VEA

De Vereniging Eigen Huis (VEH) stoort het al jaren dat executieveilingen door huizenhandelaren worden gedomineerd, maar de belangenorganisatie verwacht niet dat deze kartelzaak tot schadevergoedingen zal leiden.

De Consumentenbond is in gesprek met de ACM om te weten te komen welke consumenten mogelijk zijn gedupeerd. Daarvoor zijn ook de huisadressen nodig waar de kartelafspraken betrekking op hadden.