De eerste tekenen van financieel herstel in Europa zijn zichtbaar, daarom is er voor de Europese Centrale Bank (ECB) geen reden om in te grijpen en is het risico dat landen bankroet gaan afgewend.

Dat zegt Klaas knot president van De Nederlandse Bank (DNB) donderdag in een interview met de Duitse krant de Süddeutsche Zeitung

"Er is nog wel risico op een tekort aan financiële middelen, maar de verzekeringspremies op overheidsobligaties die we vandaag de dag zien zijn eerlijk. Het risico op ineenstorting van landen is daarmee afgewend", zegt Knot.

De bankpresident legt uit waarom hij vorig jaar zomer akkoord ging met het opkoopprogramma Outright Monetary Transactions (OMT) van de ECB. Landen die zelf aangeven hiervan gebruik te willen maken, moeten dan akkoord gaan met strenge bezuinigingen en hervormingen. 

Speculeren

"Het vertrouwen in de eurozone daalde vorig jaar snel en de markten speculeerden op een neergang van de eurozone", zegt Knot.

"Dat was af te leiden uit de verzekeringspremies op staatsobligaties. Die waren zo hoog, dat kon onmogelijk worden veroorzaakt door een mogelijk faillissement van landen. Op zo'n moment moet je een speler hebben die kan ingrijpen. Alleen de ECB heeft de middelen en de mogelijkheid dat te doen."

Duitse lijn

DNB week daarmee af van de Duitse lijn. De Bundesbank verzette zich tegen het opkoopprogramma, omdat het de noodzaak tot hervormingen en bezuinigingen bij noodlijdende landen zou wegnemen.

"Dat is maar een keer in de laatste twee jaar voorgekomen. Ik zie mijzelf in de traditie van mijn voorgangers die een orthodox monetair beleid voerden, de school van de Bundesbank. Ik betwijfel of Axel Weber en Nout  Wellink (respectievelijk de vorige Bundesbank president en de voorganger van Knot, red.) het altijd eens waren over het opkopen van staatsobligaties."

Voorlopig zal de ECB volgens Knot nog de optie moeten hebben om op te kunnen treden als laatste redmiddel. "Alleen als de staatsschuld van de eurolanden richting de zestig procent gaat (de vereiste grens uit Europa, red.), is zo'n structuur niet meer nodig, maar dat kan nog wel tien jaar duren."

Rente

Landen die hun rente op staatsleningen willen zien dalen, moeten volgens Knot daarvoor noodzakelijke en duurzame hervormingen doorvoeren. "De Europese Centrale Bank zal tijdelijke maatregelen accepteren op voorwaarde dat de lidstaten de noodzakelijke hervormingen doorvoeren." 

Knot geeft ook aan dat banken eerst stevig getest moeten worden voordat de ECB als toezichthouder verantwoording moet afleggen aan het Europees Parlement. 

"Alleen als de financiële instellingen absoluut gezond zijn, zullen ze weer geld uitlenen aan de reële economie." 

Vijf vragen over de bankenunie

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier