Heftige financiële crises zullen in de toekomst vaker voorkomen. Dat voorspelt de voormalig president van de Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink donderdag in het Financieele Dagblad (FD).

Wellink zegt dat regels geen wondermiddel zijn waarmee crises voorkomen kunnen worden. Niet alle risico's zijn volgens hem af te dekken. "We moeten leren omgaan met de dingen die we niet weten en daarom een robuuster systeem bouwen met fors hogere buffers." 

Vanwege de globalisering van de financiële sector, zijn landen volgens Wellink extra kwetsbaar. Door technologische vernieuwing en deregulering slaan economische problemen eerder over naar andere landen. Daarmee wordt de kans op een crisis op wereldniveau groter. 

Wellink is desondanks positief over de rol van Nederlandse banken. ''Onze financiële instellingen kunnen over een aantal jaren weer op Europees niveau een rol spelen'', verwacht hij.

''We hebben al eeuwenlang een traditie van een sterke financiële sector. En er zijn in de loop ter tijden ernstige crises overwonnen."