Het Europees Parlement wil de paling redden. De afgevaardigden riepen woensdag de Europese Commissie in Brussel op begin volgend jaar met nieuwe wetgeving te komen. 

Eerst krijgt de Europese Commissie de opdracht om voor 31 oktober alle nationale maatregelen waarmee wordt geprobeerd de palingstand omhoog te krikken, in kaart te brengen.

Volgens parlementariërs is de Europese aal met uitsterven bedreigd. De laatste dertig jaar liep hun aantal in Europese wateren met 95 procent terug.

Het is hoog tijd om de mazen in de wet te dichten die leiden tot overbevissing en ongebreidelde handel in paling, stelt het EP.

Beweeg de cursor over het diagram om het aantal ton te zien. De gegevens zijn afkomstig van FAO. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Mislukt

Pogingen om palingen te laten voortplanten in gevangenschap, zijn tot nog toe steeds mislukt. De palingstand wordt niet alleen bedreigd door overbevissing, maar ook door vervuiling, obstakels in rivieren tijdens de trek en veranderende zeestroming.

Het CDA betreurt een verzoek van het Europees Parlement om de palingvangst verder in te perken. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij wil de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek van de Europese Commissie afwachten, dat eind dit jaar wordt verwacht.

"De Europese palingstand is momenteel erg laag. We moeten vastberaden werken aan herstel. Maar voor goede besluitvorming is meer wetenschappelijke informatie nodig", aldus Van Nistelrooij. "Ik betreur daarom het besluit van een meerderheid van het Europees Parlement van vandaag. Dat vraagt EU-commissaris Damanaki van Visserij nu al om aanvullende maatregelen.