Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), vindt dat Nederland thuishoort in de top drie van de sterkste economieën ter wereld. 

Dat zei Draijer dinsdag tegen radiozender BNR. "Er is geen enkele reden waarom wij onder Zwitserland, Finland of Zweden moeten staan."

Hij doet zijn uitspraak een week nadat bekend werd dat Nederland met drie plekken naar de achtste plaats is gezakt op de lijst van de meest concurrerende economieën ter wereld van het World Economic Forum (WEF). Draijer noemt de daling een "mooie waarschuwing".

Redenen voor de daling zijn volgens professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit Rotterdam het financieringstekort, de slecht functionerende financiële markten en de oplopende zorgen over de stabiliteit van Nederlandse banken. Volberda analyseerde de data voor het WEF.

Beweeg de cursor over het diagram om de positie te zien. De gegevens zijn afkomstig van Erasmus UniversiteitBekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In combinatie met een slecht functionerende arbeidsmarkt en het uitstellen van investeringen in innovatie is Nederland nu zijn top 5-positie kwijt.

Draijer: "Los van het begrotingsprobleem op de korte termijn moeten we op zoek naar waar we met dit land op lange termijn naar toe moeten."

Om dit te bereiken wil Draijer afspraken maken over onder andere de stijgende zorgkosten, de woningmarkt, de kredietverlening aan het bedrijfsleven en investeringen in onderwijs en innovatie.