Nederland en Irak gaan op economisch gebied nauwer samenwerken.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft dat maandag in Bagdad afgesproken met de Iraakse premier Nuri al-Maliki en vicepremier voor Energie, Hussein al-Sharistani.

De regering in Bagdad zal volgens Timmermans gaan proberen bureaucratische belemmeringen om zaken te doen in Irak weg te nemen.

De PvdA-minister verzocht zijn gesprekspartners om te zorgen voor een bescherming van investeringen. Beide landen zullen zich ook inspannen voor het voorkomen van dubbele belastingheffing.

Opbouw

Timmermans: ''Irak biedt kansen voor Nederlandse ondernemers en investeerders. Niet alleen voor grote Nederlandse bedrijven zoals Shell en Van Oord, ook voor het midden- en kleinbedrijf. Irak is druk bezig met de opbouw van onder meer de energiesector, infrastructuur, watermanagement en gezondheidszorg; gebieden waarop wij Irak veel te bieden hebben.''

De minister sprak verder zijn zorg uit over het toegenomen geweld tussen soennieten en sjiieten in Irak. In de ochtend sprak hij met mensenrechtenorganisaties die zich inzetten tegen de discriminatie van vrouwen en minderheden, onder wie seksuele minderheden.

Met zijn Iraakse ambtgenoot Hoshyar Zebari besprak Timmermans onder meer de crisis rondom Syrië en de nucleaire plannen van Iran.

Impuls

Later op de dag bezocht Timmermans de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak, waar hij in de hoofdstad Erbil sprak met president Masoud Barzani en premier Nechirvan Barzani van de Koerdische regio. Ook met hen sprak hij af om de economische samenwerking een impuls te geven, vooral op gebied van landbouw.

Timmermans: ''Koerdisch-Nederlandse ondernemers zijn hier al actief. En voor meer Nederlandse bedrijven liggen hier kansen. De deur staat hier wijd open, vooral voor het midden- en kleinbedrijf.'' Om Nederlandse ondernemers te helpen, heeft Buitenlandse Zaken een liaison-kantoor in Erbil.

Timmermans' bezoek aan Irak is onderdeel van een reis deze week door het Midden-Oosten, die hij zondag begon in Koeweit. Dinsdag en woensdag is hij in Qatar en Dubai, waar hij onder meer deelneemt aan een conferentie over piraterijbestrijding.