De sluiswachters in Duitsland staken maandag landelijk, maar vermoedelijk voor het laatst.

Waar de afgelopen weken telkens korte tijd in verschillende regio's werd gestaakt, houden sluiswachters nu over het hele land hun sluisdeuren gesloten. Alleen de sluizen van het Noord-Oostzeekanaal zouden gevrijwaard zijn van de acties.

Verdere acties lijken voorlopig van de baan nu de Duitse minister van verkeer heeft toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij de Duitse organisatie voor water- en scheepvaartbeheer WSV.

Besprekingen

De toezegging biedt volgens vakbond Verdi aanknopingspunten voor verdere besprekingen die de komende weken dan ook worden gevoerd met de Duitse overheid. Van een doorbraak is volgens de vakbond echter nog geen sprake.

De Nederlandse brancheorganisatie Koninklijke Schuttevaer is voorzichtig met uitlatingen over het einde van de staking. "Aan het einde van de verklaring van Verdi stond immers dat de gesprekken die worden gevoerd net zo goed op niets kunnen uitlopen", aldus een woordvoerder.

Banenverlies

Verdi organiseerde de stakingen omdat ze vreesde voor banenverlies bij WSV naar aanleiding van een reorganisatie. De staking op maandag gaat door zodat de vakbondsleden de sluiswachters kunnen bijpraten over de laatste stand van zaken. Op sommige plaatsen kan dit ook op dinsdag zijn.

De Nederlandse binnenvaart heeft flink te lijden gehad onder de stakingen die sinds juli dit jaar worden gehouden. Zij verliezen vijftienhonderd tot tweeduizend euro per schip per dag tijdens de werkonderbrekingen. Zo'n tachtig procent van de Nederlandse binnenvaartschippers vaart op routes door of naar Duitsland.