Griekse premier optimistischer over eigen economie

De Griekse premier Antonis Samaras verwacht dat de economie in zijn land dit jaar minder hard krimpt dan gedacht. En dan vooral omdat het beter gaat met het toerisme in Griekenland.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voorzien dat de economie van Griekenland in 2013 met 4,2 procent krimpt. In het jaar daarvoor kromp de economie nog met 6,4 procent. ''Het zal kleiner zijn dan voorspeld’’, zegt Samaras zaterdag.

Griekenland zit al zes jaar in een recessie. In het afgelopen tweede kwartaal was de economische krimp 'nog maar’ 3,8 procent. Het was de kleinste afname in bijna 3 jaar tijd.

Samaras liet ook weten dat Griekenland een eerder gestelde doelstelling zal overtreffen. De premier verwijst naar de afspraak dat het land dit jaar een begrotingsoverschot moet behalen.

Griekenland is sinds 2010 twee keer uit de brand geholpen door internationale geldschieters en ontving in totaal 240 miljard euro steun. Het IMF schatte pas geleden dat het land ondanks dat toch een financieringstekort van bijna 11 miljard euro zal hebben in de periode tussen 2014 en 2015.

Dossier schuldencrisis | Dossier Griekenland

Tip de redactie