De Belastingdienst boekt flink succes met de automatische herkenning van nummerborden. Als daaruit blijkt dat een automobilist nog belastingschulden heeft openstaan, wordt hij aangehouden om meteen af te rekenen.

De fiscus heeft daarmee in de eerste 7 maanden van dit jaar al ruim 4 miljoen euro opgehaald. Daarnaast werden ruim 6000 auto's in beslag genomen van mensen die bij de aanhouding niet konden of wilden betalen.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft dat vrijdag bekendgemaakt bij een actie van de politie en de fiscus in Den Haag.

Herkenning 

De herkenning van nummerborden wordt uitgevoerd bij zogenoemde 'stop-en-betaalacties'. Weekers: ''Mensen die hun belastingschuld ook na meerdere herinneringen niet betalen, lopen het risico aan de kant te worden gezet tijdens een stop-en-betaalactie. Dan is het boter bij de vis of je auto wordt in beslag genomen."

Met de nummerherkenning kunnen auto’s van mensen met een openstaande belastingschuld snel en efficiënt worden geselecteerd uit grote hoeveelheden voertuigen in drukke verkeersstromen.

Bij dergelijke acties werkt de fiscus meestal samen met politie, RDW, Koninklijke Marechaussee, Douane en Inspectie Leefomgeving en Transport.