LONDEN - Michel de Carvalho, schoonzoon van de in januari overleden Freddy Heineken, is door de erfenis van de biermagnaat de op drie na rijkste Brit geworden. Het vermogen van de bankier en zijn vrouw Charlène, Heinekens enige kind, wordt op bijna 3 miljard pond (4,8 miljard euro) geschat.

De Britse zondagskrant The Sunday Times heeft voor het veertiende achtereenvolgende jaar zondag de ranglijst van duizend rijkste Britten gepubliceerd. Het is nog niet eerder voorgekomen dat iemand uit het niets op een plaats bij de eerste vijf van de ranglijst kwam.

De Carvalho is vice-voorzitter van de raad van bestuur van de bank Schroder Salomon Smith Barney. Hij heeft huizen in Londen en Hampshire. Als jongetje speelde hij in de jaren vijftig en zestig in verscheidene films, waaronder Lawrence of Arabia van regisseur David Lean.

Verder vertegenwoordigde hij Groot-Brittannië op de Olympische Winterspelen van Grenoble (1968), Sapporo (1972) en Innsbruck (1976).

De rijkste Brit is de Duke of Westminster die 4,7 miljard pond bezit. Derde zijn Lord Sainsbury en zijn familie, eigenaar van het gelijknamige supermarktconcern. Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, stond in 2000 nog op de derde plaats en moet nu genoegen nemen met de vijfde positie. Hij heeft slechts 70 miljoen pond minder dan Michel en Charlène de Carvalho.

Waren er in 2000 nog 26 Britten met een vermogen van 1 miljard pond of meer, een jaar later was dat aantal tot 21 gedaald.

Sinds dit jaar behoren ook zanger Robbie Williams en voetballer David Beckham tot de duizend rijkste Britten. Zij delen met een vermogen van 35 miljoen pond de 962e plaats. Bij Beckham is het vermogen van zijn vrouw Victoria, oud-lid van de Spice Girls, meegeteld.