Het is veel te vroeg om te discussiëren over de aard, omvang en voorwaarden van een eventueel nieuw reddingsplan voor Griekenland. 

Dat zegt de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem donderdag.

Dijsselbloem doet zijn uitspraken in het Europees Parlement in Brussel. Hij herhaalde dat de eurolanden altijd hebben gezegd Griekenland te steunen totdat het land zelf geld kan ophalen op de financiële markten.

''Maar het is nu al duidelijk dat de problemen in Griekenland volgend jaar niet zijn opgelost’’, erkende Dijsselbloem. Extra steun na het huidige programma is dan ook ''realistisch’’, aldus de eurogroepvoorzitter.

Het huidige programma voor Griekenland loopt eind 2014 af. Pas in de loop van volgend jaar kan beoordeeld worden welke steun of welke maatregelen nodig zijn om Griekenland te helpen, zegt Dijsselbloem.

Dan pas kan worden getoetst hoe Griekenland het eraf heeft gebracht en of het land zich aan de voorwaarden van het programma heeft gehouden.

Speculatie

Speculatie over de aard van maatregelen is nu niet nuttig, aldus Dijsselbloem. Zo werd er geopperd om een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden dan wel de rente op de leningen te verlagen.
 
Dijsselbloem roemt de inzet van de Griekse autoriteiten en wijst op de voortgang die er wordt geboekt. Maar volgens de eurogroepvoorzitter is er nog meer nodig, bijvoorbeeld op het gebied van de hervorming van de belastingadministratie.

Financiële lucht

De centrale banken van Frankrijk en Portugal weigeren Griekenland financiële lucht te geven, ondanks druk van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) om coulant te zijn. 

Beide banken bezitten voor miljarden aan Griekse staatsobligaties die binnenkort aflopen. Ze staan erop dat Griekenland die leningen aflost. Dat zeggen ingewijden donderdag tegen De Telegraaf.

Halsstarrige houding

"Draghi heeft beloofd met zijn collega’s te praten, maar de centrale banken eisen aflossing van de staatsobligaties", aldus een bron. Door de halsstarrige houding van de centrale bankiers zit in het Griekse steunprogramma een financieel gat van zeker 3 miljard euro.

Op de achtergrond speelt volgens de krant ook de angst bij deze instellingen dat er straks wellicht een streep wordt gezet door de hele vordering.

Bekijk beelden:

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier