AMSTERDAM - Mensen die met het vliegtuig op vakantie gaan of gewoon voor hun werk, kunnen straks hun ticket annuleren als ze worden overgeboekt naar een dubieuze maatschappij. Dit zei Europees transportcommissaris De Palacio vrijdag na de eerste dag van een informele transportraad in Amsterdam onder Nederlands voorzitterschap.

Veiligheid in de lucht bleek voor de aanwezige bewindslieden de hoogste prioriteit te hebben, zei staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer. De Franse minister De Robien gaf voor de vergadering al de aftrap met een voorstel voor een blauwe lijst van veilige luchtvaartmaatschappijen. Passagiers zouden die lijst op internet moeten kunnen lezen.

De Franse autoriteiten gaan over een jaar zelf al met zo'n lijst werken. Het initiatief heeft alles te maken met het vliegtuigongeluk begin januari, bij de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Alle 148 inzittenden van het toestel van de chartermaatschappij Flash Airlines vonden de dood. Onder hen waren Fransen.

Gebreken

Volgens Schultz en De Palacio heeft Europa al aan een zogenoemd SAFA-systeem met gegevens over vliegtuigongelukken en maatschappijen die toestellen met gebreken vlogen. Alleen lidstaten kunnen daarin kijken.

De Palacio wil een zwarte lijst met maatschappijen die ook voor de gewone vliegtuigpassagier toegankelijk is. Die kunnen dan hun reis annuleren als zij worden overgeboekt naar zo'n dubieuze maatschappij als Flash. Die bleek voor de ramp in Egypte al door Zwitserland geweerd te worden.

De vliegveiligheid is nu vooral een zaak van de lidstaten zelf. Een land kan maatschappijen weren, bijvoorbeeld omdat hun toestellen te veel gebreken vertonen. Eerder dit jaar is in de Unie al een nieuwe regeling afgesproken. Als een land een maatschappij de toegang verbiedt, bespreekt Brussel of het verbod ook in de rest van de EU van kracht wordt.