VOORBURG - De Nederlandse detailhandel rekent steeds lagere prijzen. In mei betaalde het winkelend publiek gemiddeld 1,5 procent minder dan een jaar geleden. Sinds begin dit jaar zakt het prijspeil in de winkels gestaag, zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vrijdag zijn gepubliceerd.

Eind 2003 zakten de winkelprijzen voor het eerst, mede door de prijzenslag in de supermarkten. In het eerste kwartaal zette die daling door met 1,2 procent. In april rekenden winkeliers gemiddeld 1,4 procent minder.

De prijzen zijn in mei niet alleen in de supermarkt verlaagd (1,9 procent), maar ook in de niet-voedingsmiddelensector betalen consumenten minder. Toppunt zijn de electronicazaken die de prijzen gemiddeld met 10 procent terugschroefden.

De omzetten van winkels vielen in mei flink terug, maar dat kwam voornamelijk door het aantal koopdagen. Dat viel dit jaar lager uit omdat tweede pinksterdag in mei viel. Vorig jaar was dat in juni.

Winkels verkochten gemiddeld 7,4 procent minder dan een jaar eerder, maar na een correctie voor het aantal dagen is dat percentage volgens het CBS ongeveer 1 procent.

Non-food

De omzet van de non-foodwinkels was in mei 6,9 procent lager dan vorig jaar. Winkels in de consumentenelektronica en woninginrichtingzaken hebben ruim 12 procent minder omgezet. De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen is met ruim 8 procent afgenomen. Supermarkten hadden ruim 7 procent minder inkomsten.

Volgens het CBS lijkt de detailhandel zich ondanks deze slechte omzetten te herstellen van de dip van vorig jaar. Het volume van de omzet, het aantal producten dat is verkocht, bleef hangen rond hetzelfde peil als in 2003. "In april kwam het volume al licht hoger uit, en het ziet er voor mei ook niet slecht uit", aldus CBS-onderzoeker M. Vergeer.