ANTWERPEN - De haven van Antwerpen verliest wekelijks 10.000 tot 12.000 containers aan concurrent Rotterdam. Veel vervoerders kiezen voor de Nederlandse haven omdat Antwerpen te weinig arbeiders heeft en de terminals het enorme aanbod van containers niet aankunnen.

De Belgische haven kampt sinds vier maanden met problemen. "De havensector heeft zich verkeken op de sterke containergroei'', zei E. Bruyninckx, directeur van het havenbedrijf, vrijdag tegen de Belgische krant De Tijd.

Pas eind 2005 komt er een nieuwe terminal bij, het Deurgangckdok, en kan Antwerpen het aanbod van containers weer aan. Daar komt bij dat er te weinig bestuurders zijn voor de speciale voertuigen waarmee containers worden vervoerd. Eind augustus komen er 56 chauffeurs bij.

De binnenvaart heeft te kampen met grote vertragingen in Antwerpen. Dat is in Rotterdam ook het geval, zei het Centraal Bureau Rijn- en Binnenvaart eerder deze week. De binnenvaartsector heeft door de problemen in Rotterdam al honderdduizenden euro's schade opgelopen. Overslagbedrijf ECT investeert miljoenen euro's in nieuw personeel en nieuwe kranen.