Het Curaçaose luchtvaartbedrijf Dutch Antilles Express (DAE) is failliet. De rechter sprak het faillissement vrijdagochtend uit, nadat personeelsleden van het bedrijf een aanvraag daartoe hadden gedaan.

Het personeel kreeg al twee maanden geen salaris.

DAE zegt in de problemen te zijn gekomen nadat de Venezolaanse luchtvaartautoriteiten in mei een landingsverbod oplegden aan de luchtvaartmaatschappij, vanwege overtreding van de veiligheidsregels.

Het bedrijf deed daarna een beroep op de overheid van Curaçao, maar die wilde niet bemiddelen in het conflict met de Venezolanen.

Ticketverkoop

Extra zuur voor de geplaagde maatschappij is dat het nog voor twintig miljoen dollar aan ticketverkoop zegt te hebben liggen bij de valuta-autoriteit in Caracas. Daar bovenop kwamen de terugvallende inkomsten na het wegvallen van de bestemming Venezuela. DAE vroeg daarop een lening aan bij de overheid van Curaçao, maar dat werd geweigerd.

Eerder deze maand kwamen duizenden passagiers in de Caribische regio in de problemen doordat de DAE op een aantal bestemmingen niet meer mocht landen vanwege niet betaalde rekeningen. Toen ook de thuisbasis van de maatschappij, vliegveld Hato op Curaçao, halverwege deze maand de landingsrechten introk, raakte de neergang van DAE in een stroomversnelling.

Ontslag

Begin deze week royeerde IATA, de wereldwijde luchttransportorganisatie, DAE als lid en gaf opdracht aan reisorganisaties om geen handelingen meer te verrichten ten behoeve van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij.

Dutch Antilles Express vliegt onder meer op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Suriname en de Verenigde Staten. Het bedrijf is één van de twee op Curaçao opererende luchtvaartmaatschappijen en heeft driehonderd werknemers. Voor een deel daarvan was vorige maand al ontslag aangevraagd.