De Nederlandse export van agrarische producten is in het eerste halfjaar met 7,4 procent gestegen tot een totale waarde van 39,5 miljard euro. 

In dezelfde periode daalde de totale Nederlandse goederenexport met 0,2 procent tot 215 miljard euro, vergeleken met de eerste 6 maanden van vorig jaar.

Dat meldde de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vrijdag op basis van CBS-cijfers.

Als die stijgende lijn wordt vastgehouden, zou de agro-export dit jaar voor de eerste keer boven de 80 miljard euro kunnen komen. ''Boeren en tuinders werken als geen andere om de Nederlandse economie uit de crisis te trekken'', stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vast.

Groente en fruit

Sterke stijger is onder meer de groenten- en fruitsector, waarvan de export 12,4 procent hoger uitkwam tot 7,2 miljard euro. De export van veevoeders nam zelfs met een ruim een kwart toe tot 3 miljard euro. Zuivelproducten en eieren lieten een stijging zien van bijna 7 procent tot 3,7 miljard euro.

Een woordvoerder van het CBS wijst erop dat er niet alleen meer producten zijn geëxporteerd, maar dat een deel van de waardevermeerdering van de agro-export het gevolg is van gestegen prijzen. Desondanks stelt ook hij vast dat de sector wat de export betreft een goed halfjaar achter de rug heeft.