Het Mexicaanse AméricaMóvil (AMX) is niet van plan zijn bod van in totaal 7,2 miljard euro op KPN te verhogen. Dat zei woordvoerder Arturo Elias van de eigenaar van AMX, Carlos Slim, tegen persbureau Reuters op vrijdag.
 

Donderdag werd bekend dat de Stichting KPN een beschermingswal opwerpt tegen een overname.

De stichting activeert dan een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt.

Zo wordt feitelijk voorkomen dat Carlos Slim, de steenrijke Mexicaanse eigenaar van América Móvil, meer dan 50 procent stemrecht krijgt. América Móvil gaf aan kennis te hebben genomen van de actie van de stichting.

Vijandig

De stichting stelde dat América Móvil heeft gekozen voor een vijandige benadering van KPN en wil dat het bedrijf zo snel mogelijk met het bestuur van KPN en de Nederlandse overheid gaat onderhandelen.

Volgens de stichting staan de belangen van werknemers, klanten en de Nederlandse samenleving als geheel op het spel door de overnamepoging van de Mexicanen. De Stichting KPN wilde vrijdag niet ingaan op het bericht van América Móvil.

Het doel van de dtichting is de belangen van KPN te behartigen. Zij doen dit door invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van KPN zouden bedreigen, zoveel mogelijk te weren. 

Lange termijn

América Móvil veegde de bezwaren van de stichting vrijdag in een persbericht van tafel. Het bedrijf benadrukte al zijn overnames te doen om bedrijven op lange termijn te laten groeien.

''Dat is wat we met KPN willen doen'', stelde het bedrijf. Volgens América Móvil bedreigt juist de stichting de belangen van klanten, werknemers, aandeelhouders en de Nederlandse telecomsector, die volgens het bedrijf allemaal van de overname kunnen profiteren. 

Het aandeel KPN schoot vrijdagochtend op het Damrak omlaag met een min van bijna zes procent.

Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wilde vrijdagochtend niet reageren op de berichtten rondom KPN. "Dit is een zaak tussen de Stichting en KPN", laat zijn woordvoerder tegenover NU.nl weten. De minister wacht de ontwikkelingen af, aldus zijn woordvoerder.

Kamp heeft eerder deze week een ''nuttig gesprek'' gehad met de topman van América Móvil. ''Er is informatie uitgewisseld en de contacten worden voortgezet'', zei een woordvoerder daarover. "Kamp praat met alle betrokken partijen."

Kamp wilde donderdag ook niet ingaan op een oproep van de ondernemingsraad van KPN aan de politiek om de overname tegen te houden.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is geen voorstander van het opwerpen van een beschermingsconstructie om een overname van een beursgenoteerd bedrijf te blokkeren. ''Maar in de zaak van KPN zullen we ons niet tegen een tijdelijk gebruik ervan verzetten'', aldus directeur Jan Maarten Slagter van de organisatie vrijdag.

''De beschermingswal creëert rust zodat de partijen rond de tafel kunnen gaan zitten om tot een beter bod te komen. Een beter bod is een hoger bod, waarbij ook meer duidelijkheid komt over de positie van minderheidsaandeelhouders'', aldus Slagter.

Slagter ziet de verklaring van América Móvil dat het bereid is om het bod op KPN in te trekken als de stichting bij haar standpunt blijft, als een onderhandelingszet. ''Dit is een startpositie in de onderhandelingen. Ik ga ervan uit dat het bestuur van KPN en América Móvil zeer snel gaat praten.''

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad van KPN sprak zich ook uit tegen een overname. De or vreest dat de overname door het Mexicaanse bedrijf de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening van KPN en de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar brengt.

De raad wil daarom al zijn invloed gebruiken om de overname te voorkomen en roept het kabinet en de Tweede Kamer ''nadrukkelijk'' op daarbij met beschermende wetgeving te helpen.

E-Plus

In juli maakte KPN bekend dat het zijn Duitse tak E-plus wilde verkopen aan het Duitse onderdeel van Telefónica. In eerste instantie ging men er van uit dat América Móvil dit niet zag zitten, omdat de telecomgigant juist stappen wilde maken op de Duitse markt.

Uiteindelijk gaven ze hiervoor toch hun goedkeuring, en wisten het oorspronkelijke verkoopbedrag met 500 miljoen euro te verhogen naar 8,55 miljard euro.

Slim maakte begin deze maand bekend alle aandelen te willen kopen tegen een prijs van 2,40 euro per stuk. Momenteel bezit Slim 30 procent van het telecombedrijf.  

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil | De overname van KPN: wat ging er vooraf