DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vorige week woensdag invallen gedaan bij de Nederlandsche Omroep-Zender Maatschappij (Nozema) en Broadcast Partners. Dat heeft een woordvoerster van de NMa donderdag bevestigd.

De NMa vermoedt dat beide organisaties de mededingingswet hebben overtreden. Daarbij richt de kartelwaakhond zijn pijlen onder meer op het maken van prijsafspraken, wat verboden is. Zowel Nozema als Broadcast Partners is actief in de bouw en het beheer van zendernetwerken.

Directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners zei donderdag blij te zijn met het NMa-onderzoek. "Eindelijk wordt er een keer gekeken naar de mededingingspraktijken van Nozema." Volgens Broadcast Partners bemoeilijkt Nozema al jaren de concurrentie. "Tussen ons is geen enkele vorm van ongeoorloofde samenwerking. Dat is echt onzin."

Nozema werd in 1935 opgericht en heeft als kernactiviteit het uitzenden van radio-, televisie- en datasignalen. Daarvoor bouwt de onderneming infrastructuren voor omroep en telecommunicatie via de ether. De staat bezit een meerderheid van de aandelen in Nozema. De rest is in handen van NOS en Wereldomroep. Een woordvoerder van Nozema wilde donderdag niet inhoudelijk reageren op het NMa-onderzoek.

Broadcast Partners heeft de afgelopen jaren diverse procedures aangespannen bij zowel de rechter als post- en telecomtoezichthouder Opta. "Er lopen nog tientallen zaken", zei Van der Hoeven. Het gesteggel heeft onder meer tot gevolg gehad dat Nozema zijn concurrent sinds vorig jaar toegang moet verlenen tot zijn infrastructuur die bestaat uit zendmasten. Volgens Van der Hoeven rekent Nozema daarvoor echter te hoge tarieven, maar maakt het bedrijf zich tegelijkertijd schuldig aan "prijsdumping" in zijn dienstverlening aan bijvoorbeeld omroepen. "Ze rekenen te weinig".

Van der Hoeven bestempelt Nozema als "een monopolist, die obstakels op elkaar stapelt". Volgens de directeur krijgt Broadcast Partners daardoor op dit moment geen voet tussen de deur bij de landelijke en regionale omroepen, die nu klant zijn van Nozema. In Nederland heeft Broadcast Partners wel klandizie van commerciële radiostations zoals BNR Nieuwsradio, Noordzee FM, Radio en RTL FM.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken is voorstander van een splitsing van Nozema, zo liet hij de Tweede Kamer vorig jaar weten. De bewindsman wil Nozema opdelen in een antennebedrijf en een dienstenbedrijf.