Twee op de drie kiezers denken dat de economie beter af is met investeringen die consumptie stimuleren dan bezuinigingen om de overheidsuitgaven terug te brengen. 

Dat laat onderzoeksbureau Ipsos Synovate donderdag weten op basis van de Politieke Barometer van vorige week.

De overtuiging dat investeren beter is dan bezuinigen geldt voor kiezers van alle partijen in de Tweede Kamer en is sterker geworden ten opzichte van de peiling in juni.

Vooral vrouwen en lager opgeleiden zijn volgens het onderzoeksbureau meer overtuigd geraakt van investeringen. Zo denkt 63 procent van de vrouwen dat investeringen beter zijn voor de economie dan bezuinigingen waar dat in juni nog 53 procent was.

Ook de achterban van de coalitiepartijen denkt dat investeringen een betere manier zijn om de economie te stimuleren dan het terugdringen van de overheidsuitgaven. VVD-kiezers zijn hier wel iets minder van overtuigd dan mensen die kozen voor de PvdA.

Bezuinigingspakket

Uit de Politieke Barometer blijkt verder dat de achterban van PvdA en VVD verdeeld is over het slagen van de bezuinigingsoperatie. De helft van de achterban denkt niet dat het lukt om het bezuinigingspakket van 6 miljard door zowel de Tweede als de Eerste Kamer te loodsen.