ZOETERMEER - Ambulancepersoneel en brandweerlieden eisen dat zij op hun 55e kunnen blijven stoppen met werken. Zij brengen daarom woensdag de brief terug waarin gemeenten aankondigen de collectieve regeling hiervoor te willen schrappen. Dat heeft vakbond Abvakabo FNV donderdag gezegd.

Het personeel gaat de brief teruggeven aan burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg en Heerlen. Volgens een woordvoerder van Abvakabo FNV gaat het niet om een staking.

Op dit moment mogen alle brandweerlieden en ambulancepersoneel in dienst van de gemeenten het bijltje erbij neergooien als zij 55 jaar worden. De gemeenten willen af van de regeling. Wegens de vergrijzing kan het personeel volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet voorbij gaan aan de maatschappelijke noodzaak om langer door te werken.

Bovendien druist het collectieve ontslag op basis van leeftijd in tegen de wet tegen leeftijdsdiscriminatie, zegt een woordvoerster. De VNG heeft volgens haar "een flinke plicht" om mensen na hun 55e om te scholen en vervangend werk aan te bieden. Verder biedt de VNG een "gepast overgangsrecht" met de huidige regeling.

De Abvakabo wil echter sowieso niet dat brandweerlieden en ambulancepersoneel langer doorwerken, bijvoorbeeld als adviseur. "Ze zijn daar niet op ingesteld, dat is geen optie. Door de zware fysieke en psychische belasting zijn ambulancepersoneel en brandweerlieden op hun 55e gewoon op."

Vorig najaar draaiden werknemers op de particuliere ambulances zes weken zondagsdiensten omdat zij net als hun collega's in dienst van gemeenten ook met 55 jaar willen uittreden. Voor de particuliere sector geldt echter de leeftijd van 59 jaar. De werkgevers doen nu onderzoek naar de zwaarte van het beroep van ambulancemedewerker.