De centrale ondernemingsraad van KPN wil dat het kabinet en de Tweede Kamer hun invloed gebruiken om de overname van het telecomconcern door América Móvil te voorkomen.

Dat liet de raad donderdag weten in een open brief aan de politici.

De or vreest dat de overname door het Mexicaanse bedrijf de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening van KPN en de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar brengt. De raad wil daarom al zijn invloed gebruiken om de overname te voorkomen en roept het kabinet en de Tweede Kamer ''nadrukkelijk'' op daarbij met beschermende wetgeving te helpen.

De ondernemingsraad liet enkele weken geleden al weten bezorgd te zijn over de overname en gaf toen aan ''alle invloed'' te zullen aanwenden om KPN als ''zelfstandige Nederlandse onderneming'' te kunnen laten voortbestaan.

De raad vraagt de voorzitters van de Tweede Kamerfracties en de leden van het kabinet nu om een gesprek om hun zorgen verder te kunnen toelichten. De or vreest vooral dat América Móvil na de overname afspraken die nu worden gemaakt over het handhaven van de kwaliteit van KPN, snel zal laten vallen.

América Móvil maakte begin augustus bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen. De afgelopen dagen sprak de topman van het bedrijf, dat al bijna 30 procent van KPN bezit, hierover met betrokken vakbonden en minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Vakbonden

De vakbonden gaven aan enigszins gerustgesteld te zijn over de plannen van América Móvil. Kamp noemde het gesprek nuttig, maar ging niet in op de inhoud ervan.

In reactie op de brief van de or zei Kamp donderdag: ''We hebben in Nederland wetten en regels en een toezichthouder. Daarbinnen moeten de economische partijen bewegen.'' Kamp onderstreepte dat hij het overnameproces goed in de gaten blijft houden. ''De aandacht van het kabinet is er.''

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf