Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) heeft bij haar Duitse collega aandacht gevraagd voor de schade die Nederlandse binnenvaartschippers ondervinden door de stakingen van Duitse sluiswachters.

Schultz schrijft in antwoord op Kamervragen van het CDA en de VVD dat ze op 12 juli al belde met haar ambtgenoot en hem deze week nog eens een brief heeft geschreven. ''In de brief heb ik een beroep gedaan op mijn Duitse ambtgenoot om zich maximaal in te spannen om de stakingen te doen beëindigen.''

Ze heeft haar Duitse collega ook op de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse binnenvaart gewezen en erop aangedrongen ''de vrije doorvaart van de rivieren en kanalen zo snel mogelijk zeker te stellen''.

Schultz vindt dat de stakingen ''op gespannen voet staan met het principe van het vrije verkeer van goederen in Europa'' en erkent dat ze ernstige financiële gevolgen kunnen hebben voor de Duitse en ook Nederlandse binnenvaart.

Faillissementen

Of de schade tot faillissementen bij Nederlandse binnenvaartschippers kan leiden, kan ze niet beoordelen omdat de stakingen niet steeds op dezelfde locatie plaatsvinden. Over de omvang van de schade voor de Nederlandse ondernemers kan ze ook ''geen onderbouwde uitspraken'' doen.