Het is nog veel te vroeg om te praten over hoe hoog een eventuele nieuwe Europese lening aan Griekenland zou moeten zijn. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat woensdag.

Hij reageerde op uitlatingen van de Griekse minister van Financiën, die begin deze week stelde dat zijn land volgend jaar mogelijk een derde lening nodig heeft van maximaal 10 miljard euro.

Dijsselbloem zei dat hij met ''dit soort bedragen'' helemaal geen rekening houdt. ''Dat is nog nooit ergens onderbouwd. Het is volstrekt prematuur nu bedragen te gaan noemen'', aldus de minister.

''Er is door de Tweede Kamer een brief gevraagd en daarin zal ik expliciet ingaan op het lopende programma voor Griekenland, hoe dat gaat en welke evaluatiemomenten er nog zijn en op de vraag of er daarna nog iets moet gebeuren. Deze dingen lopen erg door elkaar, dus dat zal ik in de brief aan de Kamer netjes opnemen'', aldus de minister.

Nieuwe lening

Over een eventuele nieuwe lening voor Griekenland wordt in de loop van 2014 besloten. Die eventuele extra financiële hulp zou volgen op de huidige twee hulpprogramma's ter waarde van 240 miljard euro.

Het huidige hulpprogramma voor Griekenland loopt volgend jaar af. Naar verwachting heeft het land daarna nog een gat van zo'n 11 miljard euro op zijn begroting. De eurolanden hebben eerder aangegeven het land bij te willen staan totdat het zichzelf weer kan redden op de financiële markten.

Lees meer over Griekenland in ons dossier schuldencrisis