FNV Bondgenoten heeft de directie van warenhuis V&D woensdag opgeroepen een einde te maken aan de ''intimidatiepraktijken'' van sommige directeuren en leidinggevenden tegenover actievoerende personeelsleden.

 

 ''Wij hebben de afgelopen week alarmerende signalen ontvangen vanuit verschillende onderdelen van uw organisatie, waarbij vakbondsleden zijn geïntimideerd en bedreigd'', schrijft de vakbond aan de directie.

Leidinggevenden zouden hebben gezegd dat degenen die meedoen aan stakingen, minder kans hebben op een andere baan. Ook zou worden gezegd dat staken tijdens het 'prijzencircus' economische schade oplevert die op de persoon wordt verhaald.

Reactie V&D

V&D laat in een reactie aan NU.nl weten zich helemaal niet te herkennen in de beschuldigingen van FNV. "We nemen hier nadrukkelijk afstand van. Alle medewerkers hebben het recht actie te voeren, hiervoor bieden wij alle ruimte."

"Het is onzinnig om te stellen dat de gevolgen van de acties persoonlijk verhaald worden op de medewerkers. FNV schetst hiermee een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken", aldus het warenhuis.

V&D blijft bij zijn standpunt inzake het sociaal plan dat zij eerder overlegden. "We zijn ervan overtuigd dat we een goed eindbod hebben gedaan. We bieden een marktconforme ontslagvergoeding met de kantonrechtersformule die sinds 2009 geldt."

"Deze formule wordt bij het merendeel van de Sociale Plannen toegepast. CNV heeft ingestemd met het eindbod en ook de Ondernemingsraad heeft een positief advies uitgebracht over de reorganisatie."

Prijzencircus

De medewerkers reizen af naar het distributiecentrum van V&D in Nieuwegein voor een nieuwe staking, aldus FNV Bondgenoten.

Het distributiepersoneel legde vorige week ook al twee dagen de werkzaamheden neer, toen in Groningen. De stakers werken in het distributiecentrum van Aduard, dat volgend jaar sluit. Hierdoor verliezen 109 medewerkers hun baan.

Daarnaast schrapt V&D ongeveer 60 van de 475 arbeidsplaatsen bij het Service Center in Amsterdam.

V&D biedt werknemers een ontslagvergoeding aan, maar volgens de vakbeweging ligt deze ongeveer 30 procent lager dan de vergoeding bij eerdere ontslagen in distributiecentra.

Aanbieding

Omdat de stakingen van vorige week tot dusver geen resultaat opleverden, pakken de stakers donderdag uit met de ludieke actie. Het thema verwijst naar de jaarlijkse kortingsweken van de warenhuisketen. De actievoerders voelen zich namelijk in de aanbieding gezet als producten van V&D, schrijft FNV.

Onderdeel van de actie is een schiettent, waar de stakers op het huidige sociaal plan van het warenhuis kunnen schieten. Ook nemen de actievoerders een waarzegger mee. "Die heeft een glazen bol en zal de directie van V&D met klem aanraden om met een oplossing te komen", legt FNV-bestuurder Johan Kiel uit.

Vrolijk

Want in het vrolijk ogende thema schuilt ook dreiging voor V&D, stelt Kiel. Een nieuwe staking tijdens het drukke 'prijzencircus' van het warenhuis kan namelijk een flinke leveringsachterstand opleveren.

Bij de staking van vorige week lag het centrum in Aduard bijvoorbeeld al zes dagen achter met leveren. Die achterstand is volgens de bestuurder nog steeds niet helemaal weggewerkt.