In de meeste Nederlandse provincies zal volgend jaar nog nauwelijks sprake zijn van economische groei. Aanvullende overheidsmaatregelen om het begrotingstekort te beperken drukken de bestedingen en zetten een rem op de groei.

Dat schrijft het economische bureau van ING in een dinsdag verschenen rapport.

Dit jaar zullen de provincies hun economie volgens de bank nog verder zien krimpen. De tweede helft van het jaar zal naar verwachting wel beter zijn dan het eerste halfjaar, geholpen door een aantrekkende export.

Groningen beperkt, dankzij de winning van aardgas, de schade het meest met een regionale krimp van 0,7 procent dit jaar. Zeeland presteert het slechtst met een min van 2,1 procent. Dat komt vooral door een terugval in de chemische industrie.

Flevoland

De economen van ING denken dat de economische groei volgend jaar rond de 0 procent uitkomt. Flevoland (plus 0,6 procent) laat in 2014 de sterkste groei zien, Drenthe blijft het meest achter met een min van 0,4 procent.

De economische expansie in Flevoland is vooral te danken aan de sterke bevolkingsgroei van ruim twee keer zo snel als gemiddeld in Nederland. ''Hoe meer inwoners een regio telt, hoe meer consumptie en overheidsuitgaven er plaatsvinden, en hoe groter de economische bijdrage'', aldus ING.

Exportgedreven regio’s zoals Noord-Brabant, met veel handelsbedrijven en industrie, merken het als eerst wanneer de economie weer aantrekt.