VENLO - Océ, fabrikant van printers en kopieerapparaten, heeft de eerste zes maanden van dit jaar de nettowinst en de omzet zien dalen. De winst kwam uit op 38,6 miljoen euro, een afname van ,8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam 4,7 procent af tot 1,3 miljard euro. De autonome omzet steeg daarentegen 1,1 procent, aldus Océ donderdag.

Het tweede kwartaal boekte de fabrikant een winst van 21,4 miljoen euro, een stijging van 12,9 procent. De omzet bedroeg 682 miljoen euro. Dat betekent een daling van 1,4 procent. Gecorrigeerd voor de verkoop van een aantal onderdelen steeg de omzet juist 1,4 procent.

De verkoop van printers laat al sinds het derde kwartaal van een stijgende lijn zien. Océ verwacht dat de verkoop van software en apparaten in het derde kwartaal van het lopende jaar verder zal toenemen. De sterke euro zal echter ook in het tweede halfjaar de omzet en winst negatief beïnvloeden. Océ durft geen winstverwachting te geven, omdat de omstandigheden te onzeker zijn.

Océ wil een deel van de productie verhuizen van Venlo naar Centraal-Europa en het Verre Oosten. Daar zijn de lonen aanzienlijk lager. Het bedrijf verwacht dat de eerste producten tegen het einde van het jaar uit deze regio's komen.