ABN Amro is positief over de wens van het kabinet om de bank op termijn naar de beurs te brengen. Ook verzekeraar ASR is optimistisch over de plannen.

Een beursgang heeft ook de voorkeur van ABN Amro zelf. Dat liet de bank vrijdag weten in een reactie op minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. 

Volgens topman van ABN Amro Gerrit Zalm is het besluit van het kabinet "een eerste stap op weg naar de private markt". Als het parlement instemt, is de eerste helft van 2015 de eerste mogelijkheid van een beursgang.

"We blijven uitvoering geven aan de ingezette lange termijnstrategie, waarbij de klant voor ons het uitgangspunt is", zei Zalm weten. 

Klaar

De bank is naar eigen zeggen klaar om te beginnen met de voorbereidingen van een beursgang. Naar eigen zeggen heeft ABN Amro zijn financiële positie verbeterd, maar heeft de bank op dit moment toch "wel last van de recessie in Nederland". 

Volgens ABN Amro heeft een beursgang geen gevolgen voor de klanten van de bank. De bank zegt alleen risico's te nemen "die ze kan overzien" en zich vooral op Nederland te richten. 

ASR

Ook ASR is blij dat minister Dijsselbloem duidelijkheid heeft gegeven over de toekomst van het bedrijf. Voor verzekeraar ASR kiest het kabinet op een later moment voor een beursgang of onderhandse verkoop.

ASR was onderdeel van Fortis. In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen van Fortis tegelijkertijd met ABN Amro genationaliseerd.

Duidelijkheid

"Het is goed dat de minister zijn plannen heeft bekendgemaakt en er duidelijkheid is over de mogelijke opties voor ASR in de nabije toekomst", zegt voorzitter van de Raad van bestuur Jos Baeten.

Volgens Baeten was ASR betrokken bij de voorbereiding van deze plannen en sluiten ze aan bij de visie van de verzekeraar zelf. De verzekeraar wil graag terug naar de private markt. 

Beursintroductie

"Voor ons betekent het dat wij verder gaan met het voorbereiden van het bedrijf op een beursintroductie. Daarnaast zullen wij kansen voor consolidatie binnen de Nederlandse verzekeringsmarkt serieus onderzoeken", zegt Baeten.

Aan ASR heeft de overheid inmiddels 3,65 miljard uitgegeven. De waarde van deze verzekeraar wordt geschat tussen de 2,15 en 2,3 miljard euro. 

Nog niet op orde

Vakbond FNV Finance vindt het "een goede zaak" dat Dijsselbloem pas volgend jaar opnieuw wil kijken of ABN Amro verkocht kan worden. "De bank heeft zijn zaakjes nog lang niet zo op orde dat verkoop voor de bank en voor de staat interessant is", laat de bond in een reactie weten.

"Het is belangrijk dat eerst wordt doorgegaan met het herinrichten van de bank en pas als dat proces is voltooid kan aan verkoop worden gedacht. Dan zal een verkoop ook voor een betere opbrengst voor de staat zorgen", zegt FNV Bondgenoten-bestuurder Jan Paul Veenhuizen.