DÜSSELDORF - De oude plannen om weer Fokker-vliegtuigen te gaan bouwen, is nieuw leven ingeblazen. Het bedrijf dat het moet doen, Rekkof Aircraft, heeft vorige maand het voorwerk afgerond en voert nu beslissende gesprekken met investeerders en andere partijen.

"Het is de bedoeling nog dit kwartaal te beginnen met assemblage in Lelystad", aldus commercieel directeur R. Kleinendorst in de Duitse zakenkrant Handelsblatt van donderdag.

Herrijzen

Initiatiefnemer van het project is de zakenman J. Rosen Jacobson. Hij had in 1998 al plannen om het in 1996 gefailleerde Fokker te laten herrijzen. Een besluit tot productie werd toen een jaar uitgesteld en daarna is er weinig meer van vernomen.

Jacobson bevestigde woensdag tegenover het ANP dat er weer serieus wordt gepraat, maar benadrukte dat er nog veel onzekerheid is. "Het is een puzzel. Een aantal van de vele betrokken partijen moet nog een ei leggen."

Fokker 70

De plannen richten zich op het type Fokker 70 en eventueel de daaraan verwante Fokker 100. Volgens Jacobson hebben luchtvaartmaatschappijen ongeveer anderhalf jaar geleden aangegeven dat er momenteel geen geschikt vliegtuig in die klasse is voor regionaal verkeer. "En deskundigen vinden dat de Fokker 70 technologisch nog steeds vooroploopt."

Om met de productie te kunnen beginnen, moet Rekkof ten minste 150 miljoen euro aan investeringen binnenhalen en bestellingen krijgen voor minimaal vijftig vliegtuigen. Aan dat laatste is volgens Kleinendorst voldaan door overeenkomsten met twee niet nader genoemde luchtvaartmaatschappijen.

Vooruit

Maar volgens Jacobson, die niets wist van het vraaggesprek van Kleinendorst, loopt zijn commercieel directeur wat op de zaken vooruit. Overeenkomsten zijn er nog niet, al wordt wel met meer dan twee maatschappijen gepraat.

Als het tot productie komt, zal die plaatsvinden in Tsjechië, Zweden, België en Nederland. De eindassemblage in Lelystad zal slechts een klein deel van het werk opleveren. "Er is daar een halletje met plaats voor drie vliegtuigen", aldus Jacobson.