WOERDEN - Snackbars en cafetaria's in de provincie Zeeland maken het minst gebruik van het gezondere vloeibare frituurvet (6 procent). In de provincies Friesland en Zuid-Holland is de kans op een verantwoord patatje het grootst. Hier gebruikt 16 procent van de ondernemers vloeibaar vet. Steeds minder snackbars gebruiken het ongezondere vaste frituurvet.

Dat heeft het voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) woensdag laten weten. Vloeibaar frituurvet is gezonder dan de vaste variant, omdat de onverzadigde vetten in vloeibaar vet het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Sinds maart voert het MVO samen met Koninklijke Horeca Nederland de campagne Verantwoord Frituren om het gebruik van vloeibaar frituurvet te stimuleren. Ruim zevenhonderd snackbars en fastfoodrestaurants (12 procent) waaronder Burger King, McDonald's en Febo frituren hun snacks uitsluitend nog in vloeibaar vet.

Sommige ondernemers schakelen moeiteloos over op vloeibaar vet, terwijl anderen er nog wat onwennig tegenover staan. "De keuze voor vast frituurvet is vaak een gewoonte. Overstappen naar een ander vet levert een andere geur of smaak op. Overstappen naar vloeibaar frituurvet is daarom vaak even wennen", aldus woordvoerster C. Oomen van het MVO.