De Rabobank verwacht een kentering op de Nederlandse woningmarkt. De grootste hypotheekverstrekker van het land presenteert hier binnenkort een rapport over.

Dat zei bestuursvoorzitter Piet Moerland tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank donderdag in Utrecht. 

De belangrijkste conclusie daarin is dat de bubbel in de vastgoedmarkt langzaamaan verdwijnt. "We lijken door het dieptepunt heen te raken. Een belangrijke constatering", zegt Moerland daarover.

De Rabo-topman verwacht "uitbodeming" van de huizenprijzen, waarmee hij wil zeggen dat de prijsdaling op de huizenmarkt van 30 procent de bodem heeft bereikt.

Woningtekort

Hij waarschuwt net zoals vorig jaar tegelijkertijd voor een woningtekort over enkele jaren. "Dat gaat om tienduizenden woningen per jaar. De bevolking groeit en er blijft behoefte aan woningen. De prop zal op een gegeven moment doorschieten, dan hebben we weer een bloeiende woningmarkt."

Moerland, die volgend jaar afscheid neemt als bestuursvoorzitter, voorspelt met enige voorzichtigheid dat de schaarste aan woningen zich over twee jaar aandient. "We richten ons voor de komende jaren op een vlakke ontwikkeling en kijken voor groei naar 2015 en verder. Deze malaise kan niet eeuwig duren."

Vertrouwen

De onzekerheid over de arbeidsmarkt, pensioenen en de miljoen huizen die 'onder water staan', een situatie waarbij de huidige marktwaarde lager ligt dan het aankoopbedrag, onderschrijven dit optimisme niet. 

Dat komt volgens Moerland door het vertrouwen. "Er is geen financieringsprobleem, maar een vertrouwensprobleem."

Lage kosten

Moerland benoemt ook de lage kosten die er zijn voor (toekomstige) huiseigenaren waardoor het aantrekken van de huizenmarkt niet al te lang op zich kan laten wachten. "We hebben te maken met historisch lage hypotheektarieven en een lage overdrachtsbelasting."

De overdrachtsbelasting werd in juli 2011 verlaagd van 6 naar 2 procent. Moerland: "De betaalbaarheid van huizen is weer vergelijkbaar met het niveau van voor de crisis in 2008." 

Starters

Voor starters zijn er nieuwe, strengere eisen gekomen om een hypotheek af te sluiten. Ook dat duidt niet op gunstigere vooruitzichten. 

"Het is voor hen lastig instappen, dus pleiten wij voor een grotere vrije huurmarkt. Die is internationaal gezien erg klein. Starters willen eerst eigen vermogen opbouwen, dat kan een springplank zijn naar een koopwoning", zegt Moerland. 

"De woningmarkt is het belangrijkste knelpunt van de Nederlandse economie, het is broodnodig dat we daar nu stappen in zetten", aldus de bestuursvoorzitter.

Lees meer over wonen op NUgeld