NEW YORK - De aandelenmarkten in de Verenigde Staten hebben vrijdag een verdeeld beeld laten zien. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot met een winst van 36,47 punten (0,36 procent) op 10.271,64 punten. De index van de Nasdaq-beurs, waar veel technologiebedrijven zijn genoteerd, ging omlaag met 19,72 punten (1,1 procent) naar 1770,03.

De stijging van de Dow-Jonesindex was vooral te danken aan 3M, Caterpillar, Alcoa en Disney. Het conglomeraat 3M liet donderdagavond laat weten dat de winst over het eerste kwartaal boven de verwachting van analisten zal liggen. Dat leverde een koerswinst op van 6,8 procent.

Alcoa rapporteerde vrijdag een kwartaalwinst die overeenkwam met de prognoses. Beleggers bleken opgelucht en duwden de koers van het aluminiumconcern omhoog met 3 procent.

Heel wat minder goed verging het de technologiefondsen. Zo was IBM de grootste verliezer in de Dow-Jonesindex met een koersdaling van 3,5 procent. Nog veel sterker zakten in deze sector de koersen van Nortel Networks (11,5 procent) en Juniper Networks (ruim 7 procent).

De voor opening van de beurs gepubliceerde maandcijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt waren gemengd en hadden weinig invloed. Het aantal arbeidsplaatsen steeg in maart sterker dan was verwacht, maar het werkloosheidspercentage ging toch iets meer omhoog dan analisten hadden voorspeld.

Valuta

Op de valutamarkt in New York stond de koers van de euro tegen het eind van de handel op 0,8790 dollar na een slot van 0,8800 in Amsterdam eerder op de dag. Donderdag sloot de euro in New York op ,8785 dollar.