Gemeenten dwingen bedrijven met arbeidsmigranten steeds vaker om hun werknemers in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Dat meldt de NOS dinsdag na een rondgang.

De gemeenten hopen op die manier uitbuiting van migranten te voorkomen en het aantal spookburgers terug te dringen.

Zeventien van de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten probeert inmiddels op verschillende manieren om de inschrijving van arbeidsmigranten - die veelal uit Polen, Roemenië en Hongarije komen - te stimuleren.

Twee jaar geleden deed alleen de gemeente Westland in Zuid-Holland dat nog. Ook enkele andere gemeenten overwegen methoden om inschrijving in de GBA af te dringen, zo meldt de NOS.

Juiste documenten

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna zeshonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Ongeveer de helft staat niet ingeschreven in de GBA, uit onwetendheid of omdat ze de juiste documenten niet hebben. Daarnaast schrijven sommige migranten zich bewust niet in omdat ze dan geen gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting hoeven te betalen

Om het aantal niet ingeschreven arbeidsmigranten terug te dringen, kwam de gemeente Westland met een pressiemiddel. Werkgevers of verhuurders die de werknemers uit het buitenland onderdak bieden, moeten toeristenbelasting betalen wanneer zij niet in de GBA zijn geregistreerd. Dat bedrag ligt per werknemer tussen de tachtig cent en 2,30 euro per nacht.

De Noord-Brabantse gemeente Zundert hanteert sinds begin dit jaar een vergelijkbare methode. "Werknemers schrijven zich massaal in", aldus wethouder Johan de Beer tegen de publieke omroep. Sindsdien zou het aantal ingeschreven migranten bijna zijn verdubbeld.