AMSTELVEEN - Twaalf stewardessen hebben een kort geding aangespannen tegen luchtvaartmaatschappij KLM. Ze eisen ongeveer .000 euro van de vervoerder, omdat deze hen zou hebben achtergesteld in pensioen en salaris. Dat liet een vertegenwoordiger van de stewardessen woensdag weten.

De twaalf, van wie er al enkele gepensioneerd zijn, kregen in en 1970 een contract voor vijf jaar aangeboden door de maatschappij. Ze hadden geen recht op een vast contract, maar KLM wilde hen wel inzetten als oproepkracht zonder kans op promotie.

Vast dienstverband

Cabinepersoneel dat na 1971 in dienst trad bij het bedrijf, kreeg na vijf jaar echter wel een vast dienstverband. Deze werknemers maakten bovendien kans op promotie. Ze krijgen veel meer pensioen uitbetaald dan de twaalf klagers, aldus advocaat G. van Driem.

De stewardessen hebben de zaak al eerder aangekaart bij de Commissie Gelijke Behandeling. Deze bepaalde vorig jaar dat KLM de twaalf ten onrechte een vast dienstverband had onthouden. De jaren die ze als oproepkracht werkten, moest KLM volgens de commissie meetellen bij de pensioenopbouw en bij het besluit of de klagers recht hadden op promotie.

Schadeclaim

KLM leek in eerste instantie wel wat te voelen voor deze beslissing. De directie wilde de werknemers een vergoeding geven van in totaal ongeveer 400.000 euro. Het advocatenkantoor van KLM, De Brauw Blackstone Westbroek, overtuigde het bestuur echter toch geen compensatie te geven. De onderneming zou ernstige financiële schade kunnen oplopen, omdat meer cabinepersoneel een schadeclaim zou kunnen indienen.

De twaalf stewardessen eisen van de voorzieningenrechter dat KLM zich alsnog aan het schikkingsvoorstel houdt. De zaak dient woensdag bij de rechtbank in Amsterdam.