ZOETERMEER - Steeds meer huiseigenaren komen in betalingsproblemen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen telde alleen al bij mensen met een Nationale Hypotheek Garantie in het eerste halfjaar 152 gedwongen huisverkopen met verlies. In heel ging het om 178 gedwongen verkopen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde halfjaarcijfers.

In totaal noteerde de stichting in de eerste zes maanden 835 nieuwe meldingen van huishoudens met betalingsproblemen. In heel waren dat er 1246. Hierbij is alleen gekeken naar huiseigenaren met zo'n Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De grens om mee te kunnen doen met de NHG is dit jaar fors verhoogd tot .000 euro. Mensen die een hogere lening hebben, komen niet in aanmerking en zijn dus ook niet meegeteld.

Gedwongen verkopen

Volgens directeur K. Schiffer zijn de onderliggende problemen veel groter. "Wij melden hier de verkopen die een verlies hebben opgeleverd. Vorig jaar zagen we 950 gedwongen verkopen. Ongeveer 25 tot 30 procent van alle woningen zijn gefinancierd met een NHG. Het betekent dus dat er vorig jaar in totaal dan ongeveer achthonderd gedwongen verkopen met verlies moeten zijn geweest en dat er vele duizenden gezinnen met betalingsproblemen kampten."

Schiffer noemt het zorgelijk dat de trend zich voortzet. "We hebben vanaf 2002 een jaarlijkse verdubbeling gezien. Ik had verwacht dat het langzamer zou gaan."

Geveild

De directeur verwacht dat op het einde van dit jaar circa driehonderd woningen met een NHG gedwongen - met verlies - in de verkoop komen. Afgezet tegen de totale markt zou dat dan betekenen dat er in Nederland meer dan duizend woningen met verlies gedwongen worden geveild.